Bomenkaart Zutphen 32: Walnoot

Een paar meter buiten de Zutphense gemeentegrenzen, nabij de IJsseldijk in de Voorsterklei, ligt een grappig boerderijtje. In de ruime tuin staat deze fraaie walnoot ( Juglans regia ). Deze boomsoort is inheems in Zuidoost-Europa, Turkije, de Kaukasus en Perzië . Hij is al door de Romeinen vanuit zijn natuurlijk areaal over geheel Europa verspreid, vanwege de lekkere en voedzame noten en het mooie en waardevolle hout, dat veel gebruikt is in de meubelindustrie. Hij werd in Nederland vooral in het rivierengebied veel aangeplant bij boerderijen: hij geeft de voorkeur aan de vruchtbaarder bodems. De reden dat men deze bomen vaak vlak bij boerderijen plantte is, dat de sterke geur muggen en vliegen verdrijft.
De walnoot kan een forse en prachtige boom worden: in Engeland maar zeker ook zuidelijker in Europa staan knapen met een hoogte tot 33 meter en een stamomvang tot 6,5 m. Ze hebben daarbij vaak een brede, volle kroon. In Nederland zijn we wat minder rijk bedeeld, misschien door het koudere klimaat of doordat oudere bomen veelal zijn gekapt voor het hout. Ik heb de indruk dat de meeste exemplaren niet echt oud worden, misschien door het natte, houtrot bevorderende klimaat en de vaak hoge grondwaterstanden.
Bovenstaand exemplaar intussen is één der mooiste walnotenbomen in deze streek, bijna 20 m hoog en breed, met fraai tot de grond hangende takken en een stevige stam van 3 m omvang. Hij zal rond 1900 zijn aangeplant.

De stevige, lichtgrijze en matig gegroefde stam van de walnoot.

Een close-up van de forse, heldergroene en wat leerachtige bladeren en de groene steenvruchten, begin september. Deze springen in oktober open, waarna de bekende walnoten vrijkomen. De eigenaar van deze boom vertelde me deze herfst al meer dan 60 kg walnoten te hebben verkocht en nog flink wat over te hebben, alles geproduceerd door deze ene boom !

terug naar Zutphen----------Home Nederlandse Versie-------------Home English Version