Bomenkaart Zutphen 26:Treurwilg en Moeraseik

Aan de Berkel langs de Graaf Ottosingel en de Hobbemakade in Zutphen staat deze Treurwilg te mijmeren. Zijn treurwilgen zo populair omdat wij het treuren graag koesteren ?
Salix babylonica is in ieder geval een mooie boom, die menig Hollandse oever siert. Dit exemplaar wordt geflankeerd door een nog niet volgroeide Amerikaanse Moeraseik, Quercus palustris, die zoals de naam zegt ook graag nabij het water groeit en in de herfst een fraaie dieprode kleur krijgt.

Naschrift: tijdens de zware storm op 27 oktober 2002 heeft deze wilg een grote tak aan de waterzijde verloren. Tijdens de vergelijkbare storm op 18 januari 2007 is de boom bijna geheel afgebroken: slechts het onderste stamstuk stond nog overeind. Aan doorgezaagde delen van de afgebroken stam telde ik 75 jaarringen, een behoorlijke leeftijd voor een treurwilg. 
De gemeente heeft in de herfst een vervangende treurwilg geplant. Op het verzoek van omwonenden om twee bomen te planten ter compensatie van de grote wilg ging de gemeente niet in. 

Later in het seizoen en van de andere zijde: de Moeraseik laat zijn takken tot in het water hangen. Het is een  fraaie soort, verwant aan de bij ons veel aangeplante Amerikaanse eik en heeft net als deze puntig getande bladeren. In tegenstelling tot onze inheemse eiken worden Moeraseiken niet zeer oud: de leeftijdsgrens ligt ongeveer bij 150 jaar. Na enige decennia laten ze bovendien veel takken vallen. 

Een tweede fraaie treurwilg staat bij de brug over de Berkel nabij de Watertoren. Het geelgroene uitlopen in april is kenmerkend voor deze vorm van treurwilg, die is ontstaan door een kruising van een Chinese wilg en onze inheemse schietwilg. 

Home Nederlandse Versie----------------Bomen in Zutphen