Plataan - Plane-tree

Aan de Arnhemse Straat in Brummen staat het landhuis Koppelenburg. In het park domineert deze schitterende plataan, ( Platanus x acerifolia) met een hoogte van 30 meter en een stamomvang van 6,48 m (maart 2008: hij groeit als kool, de omvang was in 1997  5,9 m). Volgens het register van de Bomenstichting zou hij rond 1880-'90 zijn aangeplant. Bij een dergelijke grote omvang zou ik eerder aan 1820 tot 1840 denken, maar gezien de snelle groei is het latere plantjaar niet uit te sluiten. Op de foto links van de plataan staat een moerascypres (Taxodium distichum).

A beautiful big London Plane in Brummen, the Netherlands. The London Plane is planted as much in Dutch villages and towns as in Britain; in fact it is one of the most popular trees along streets and in parks while it is very decorative, very strong and rather quick growing. After a century it is a really large tree and specimens of over two centuries are among the largest broadleave trees of Europe. See also Netherlands 4 .

Bron:Plane trees

Het handvormige blad van de Gewone Plataan (midden) houdt het midden tussen dat van zijn stamouders: dieper ingesneden dan bij de Westerse (Amerikaanse) Plataan (Platanus occidentalis) , maar minder diep dan bij de Oosterse Plataan (P. orientalis) uit Griekenland, Turkije en het Midden-Oosten. Het lijkt qua vorm op de eveneens handvormige bladeren van esdoorns. Een belangrijk verschil is dat die kruisgewijs zijn geplaatst, bij de platanen echter verspreid.
Voor meer informatie over platanen en de verschillende soorten en variëteiten, zie de website Plane trees .

Zeer oude, dikke oosterse platanen zijn in Griekenland en Turkije te vinden. Twee voorbeelden daarvan zijn op Kreta te vinden: in de schaduw van het eerste exemplaar, in het dorp Krasi, aan de weg van Heraklion naar de Lassithi - hoogvlakte, ligt een gezellig caféterras. De tweede plataan is nog gigantischer en  is te vinden het Topolia gebied in West Kreta, ten zuiden van Kissamos. 

Blad van een gewone plataan in het Sydneypark, Zutphen. De gewone plataan draagt één of twee vruchthoofdjes aan een lange, hangende steel. Het blad heeft een wat meer blauwgroene kleur dan de oosterse plataan. 

Blad en vruchten van de (enkele jaren gelden gekapte) oosterse plataan aan de Vispoorthaven in Zutphen. Deze soort heeft drie tot zes bolvormige vruchthoofdjes per steel. Het blad is meer geelgroen dan van de gewone plataan. 

De kenmerkende bast van een plataan valt in platen af en vormt daardoor een fraai patroon van lichtere en donkere vlekken.

Home NL Versie----Zutphen----Brummen----Doesburg----Links----Netherl. 5----Home English Version