Knotlinde

Bij de prachtige monumentale Boerderij Bartenborg in Empe staan de twee oudste knotlinden van de regio Zutphen. Volgens het register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting zijn het Grootbladige Linden, Tilia platyphyllos, die rond 1830-'40 zijn aangeplant. Het zijn zeer markante exemplaren die een pittoresk geheel vormen met de boerderij, die volgens de gevelsteen stamt uit 1669. Hier begon Elbertus Luberti een brouwerij annex herberg. In de buurt staat het huis bekend als "De Tesse". 

De dikste Knotlinde heeft een stamomtrek van 430 cm. Lindes worden al eeuwenlang in allerlei vormen geknot, gesnoeid en geleid. Ze zijn zeer goed bestand tegen snoeien, hebben een groot regeneratievermogen en blijven eindeloos opnieuw uitlopen.

De linde vlak voor het huis heeft een zeer holle stam. De buitenste schil is deels weggerot. Er binnen is een nieuwe stam gegroeid vanuit adventiefwortels. De lindes worden om de paar jaar gesnoeid. Zware takken zouden kunnen leiden tot instorten van de markante bomen. 

De spookachtige vormen prikkelen de fantasie!

Terug naar Linde