Duitsland 7Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe

Bomen in Duitsland 7 Oude bossen 2


 Urwald Sababurg in het Reinhardswald. 

In de bondsstaat Hessen, ten noorden van Kassel en aan de westoever van de Weser, ligt een fors bosgebied, het Reinhardswald. Het is een romantisch oud bos, waar veel legenden en sprookjes zijn ontstaan. De gebroeders Grimm vonden hier inspiratie voor vele sprookjes. Centraal in het bos ligt de Sababurg, volgens de overlevering de burcht waar Doornroosje uit haar 100-jarige slaap werd gekust. Hier vlak bij ligt een bosreservaat, beroemd om zijn eeuwenoude, schilderachtige bomen, het "Urwald Sababurg". Dit deel van het bos werd tot eind 19e eeuw beweid en had daardoor een halfopen karakter. Kenmerkend waren vele vrijstaande oude eiken en beuken. Een lokaal bekend kunstschilder, Theodor Rocholl, schilderde hier veel bosgezichten en heeft zich ingezet om het gebied te beschermen tegen kap en het omzetten in sparrenaanplanten. Mede door steun van een belangrijk natuurbeschermer, professor Conventz, werd in 1907 een bosreservaat ingesteld. Hierboven één van de oudste eiken in het reservaat, de Wappeneiche, met een stamomvang van 7,5 meter. Nog één tak is in leven. 

De oudste bomen in het reservaat zijn zomereiken, maar ook van de beuk zijn er indrukwekkende exemplaren. Nabij de ingang van het reservaat is een stukje oud, gesloten beukenbos. Even verderop verkeert een groep beuken in de laatste levensfase. In enkele decennia worden ze aangetast door paddestoelen als Tonderzwam en Reuzenzwam en vallen in brokken uit elkaar. Op de nieuwe open plekken schieten beukenzaailingen snel op om een nieuwe generatie te vormen.  

 

Deze enorme beukenstam zal binnen enkele decennia volledig zijn vergaan. 

Ook de zomereiken zijn onderhevig aan aftakeling. Takbreuk leidt vaak tot inwatering, waardoor er holtes ontstaan. Ook slaan grote, hout etende insecten als boktorren toe. Het eikenhout is echter weerbarstiger dan dat van de beuk en wordt minder snel aangetast door schimmels, zodat oudere eiken ondanks aantasting en houtrot vele decennia tot zelfs eeuwen overeind blijven staan en in leven kunnen blijven. 

Het dode hout biedt leefruimte al talrijke specifieke insecten- en schimmelsoorten. De verweerde eikenschors is begroeid met verscheidene soorten mos en korstmos. 

Verschillende oude eiken in Sababurg hebben een naam gekregen: dit is de Kamin-eiche, de Schoorsteen-eik. Hij is inderdaad zo hol als een schoorsteen, met een geschikte kachel-opening. Hopelijk komt hij niet aan zijn eind door een vuurtjesstoker. . . 

De tak naar boven links op de foto van de Kamineiche in close-up: een schitterende wolfskop! 

Ook buiten het Urwald Sababurg zijn in het Reinhardswald oude eiken te vinden. Als oudste boom van het woud staat de "Gerichts-Eiche"bekend. Volgens sommige onderzoekers zou deze 1300 à 1400 jaar oud zijn. Dit op basis van extrapolatie van de leeftijd van dunnere exemplaren, waarvan de jaarringen konden worden geteld en die 300 jaar bleken. Naar mijn idee is deze extrapolatie geen goede basis voor een leeftijdsschatting. Vermoedelijk heeft de Gerichtseiche bredere jaarringen. 

Dat het desondanks om een zeer oude eik gaat, neem ik aan. Aan de zeer holle eik kunnen alleen de buitenste houtlagen worden bestudeerd. Hieruit blijkt dat de jaarringen zeer smal zijn. De weggerotte jaarringen uit vroeger tijden kunnen echter breder zijn geweest. 

Enkele jaren geleden is deze grote tak omlaag gezakt. 


  Home Nederlandse Versie

Home English Version

12 Bomen in Duitsland 1 - Mecklenburg -Vorpommern 1 - Ivenacker Eiken

13 Bomen in Duitsland 2 - Mecklenburg-Vorpommern 2

14 Bomen in Duitsland 3 - Iepen

15 Bomen in Duitsland 4 - Vijf eeuwenoude Lindes

16 Bomen in Duitsland 5 - Drie Eiken in Thueringen

17 Bomen in Duitsland 6 - Oude bossen-1: Urwald Hasbruch en Elbholz

19 Bomen in Duitsland 8 - Oude bossen-3: Bayerische Wald, Spessart en Hainich

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.

Terug naar begin van de pagina


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona, met dank aan Jeroen Pater.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl