Arnhem Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Arnhem-2

De dikke Kastanjes van Gulden Bodem

Vlakbij Kasteel Zijpendaal op het landgoed Gulden Bodem, staan deze ruige rekels. Eeuwenoude tamme kastanjes staan in Nederland voornamelijk in streken waar eens de Romeinen hebben geheerst: zij voerden deze Zuid-Europese boomsoort hier in, wellicht om ook in de kille Germaanse uithoeken van hun Rijk van de heerlijke vruchten te kunnen genieten. De Arnhemse knarren stammen waarschijnlijk uit de late 17e of begin 18e eeuw, dus echt Romeins kun je ze niet noemen. De dikste, hier voor in beeld, heeft een omtrek van 750 cm. Nabij Nijmegen staan nog meer oude tamme kastanjes. Niet ver van de kastanjes, in de wei in Guldenbodem tegenover Kasteel Zijpendaal, staan twee forse Mammoetbomen. In Park Zijpendaal zijn tevens prachtige beuken en eiken te bewonderen. De zomereiken in en rond de weide achter Kasteel Zijpendaal stammen uit de late 18e eeuw en behoren met hun ruige kronen, zware lange stammen en hun hoogte tot 36 meter tot de markantste bomen van Arnhem. Ook heel fraai is de groep rode beuken op de grote weide zuidelijk van het kasteel.

Toch heeft een Romeinse soldaat zich hier klaarblijkelijk verdekt opgesteld.....

Zomereik aan de Dalweg in Arnhem

De kastanjes van Guldenbodem zijn de grappigste, dikste en oudste bomen van Arnhem. De Koning der Arnhemse bomen is voor mij echter deze stoere zomereik aan de Dalweg. Een schitterende boom met een imposante, zware en gave stam, krachtig breed uitlopende wortels en een enorme koepelkroon. De eik is waarschijnlijk tussen 1700 en 1750 geplant. Hij staat hier op de hellingen van de Veluwse stuwwal; hier is tijdens de ijstijden op de in de luwte gelegen zuid- en vooral zuidoosthellingen lössleem afgezet. Deze zeer vruchtbare bodemsoort verklaart de grote afmetingen van deze eik zowel als van de bomen in Sonsbeek. 
Van de naaste buurman van de eik kreeg ik de volgende informatie: recent heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de stromingspatronen van het grondwater rond en onder de boom; men vreesde dat deze verstoord waren, wat ten koste van de vitaliteit van de eik zou kunnen gaan. Om de boom beter uit te doen komen en hem meer vrij te stellen van concurrerende buren, heeft de gemeente het jonge bosje van esdoorns, essen en berken aan de zuidzijde geheel teruggezet. 
Naar mijn indruk maakt de eik het nog uitstekend, in de tachtiger en negentiger jaren heeft hij enkele zware takken verloren, maar hij bezit nog steeds een zeer volle en gezonde kroon. 

Tim Bekaert, West-Vlaamse bomenliefhebber en maker van de zeer informatieve website over mammoetbomen:  http://www.monumentaltrees.com/nl/ , hier op 11 maart 2007 bij de Eik van de Dalweg. 
Voor de liefhebbers de maten van deze koninklijke eik: hoogte 25 meter, kroonbreedte 35 meter, stamomvang op 1,3 m boven het hoogste punt van de bodem rond de boom 620 cm (in 2015; op 1,3 m boven het gemiddelde niveau rond de boom 650 cm).

In Arnhem zijn nog meerdere andere zware, oudere eiken te vinden, bijvoorbeeld in Park Angerenstijn, in Park Zijpendaal, bovenaan de Zijpendaalse Weg nabij de Schelmse Weg, aan de Cattepoelseweg, in de wijk Hoogkamp in een tuin aan de Bakenbergse Weg en bij Joris van der Haagenlaan nr 21.


Home Nederlandse Versie

Home English Version

Inhoudsopgave van deze website met links naar vele andere pagina's op deze website

door naar Arnhem 3

Links naar andere websites over bomen en Literatuur over bomen.

Bomenstichting Zutphen e.o.


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl